Noord-Korea heeft de vredesonderhandelingen met Zuid-Korea abrupt beëindigd vanwege de gezamenlijke militaire oefeningen met de VS en wil "nooit meer" met de zuiderburen om de tafel, schrijft persbureau Reuters. President Moon Jae-in zei één dag eerder nog dat hij in 2045 een verenigd Koreaans schiereiland wil.

Moon deed die uitspraak donderdag in een toespraak tijdens de viering van de Zuid-Koreaanse onafhankelijkheid van Japan.

Noord-Korea richt zich nu echter op de gezamenlijke oefeningen van de VS en Zuid-Korea en ziet die als "voorbereidingen op een oorlog". "Wij hebben hen (Zuid-Korea, red.) niets meer te zeggen en hebben daar ook geen behoefte meer aan", aldus een woordvoerder.

Volgens hem is het klappen van de besprekingen volledig aan de Zuid-Koreanen te wijten.

Noord-Korea lanceert opnieuw raketten

De uitspraken van Noord-Korea werden gedaan op de dag dat het land opnieuw twee rakettesten uitvoerde. Twee nog niet geïdentificeerde projectielen belandden aan de oostkant van het Koreaanse schiereiland in zee.

Ze werden vanuit de oostelijke kustprovincie Tongchon afgevuurd. Het zou alweer de zesde rakettest van Noord-Korea binnen één maand zijn. Eerder deze week vuurde het land nog twee korteafstandsraketten richting de Japanse Zee af.

Onderhandelingen tussen Trump en Kim lopen nog

De Amerikaanse president Donald Trump en Kim Jong-un onderhandelen sinds februari 2019 over de nucleaire ontwapening van Noord-Korea.

Een top in die maand liep op niets uit, maar beide leiders hebben uitgesproken dat ze openstaan voor een nieuwe ontmoeting. In de tussentijd zette Trump als eerste Amerikaanse president voet op Noord-Koreaanse bodem.

Het Aziatische land wil graag van de vele internationale sancties af, of dat ze op zijn minst afgezwakt worden. Trump wil daar alleen in meegaan als Noord-Korea haast maakt met de nucleaire ontwapening.