Noorwegen stopt zijn bijdrage aan het fonds ter bescherming van het Amazonegebied. Daarmee verliest Brazilië zijn grootste geldschieter: in elf jaar tijd gaven de Noren ruim 830 miljoen euro aan het fonds, dit jaar zou het om ruim 30 miljoen euro gaan. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro reageerde fel toen hij op de hoogte werd gebracht van het nieuws.

"Is Noorwegen niet dat land dat walvissen doodt in het Noordpoolgebied?", vroeg Bolsonaro zich hardop af in gesprek met Braziliaanse journalisten. "Hou dat geld maar en help Angela Merkel met het aanleggen van bossen."

Duitsland liet eerder deze week weten te stoppen met zijn donaties. De Europese landen vinden dat Brazilië de overeenkomst met zijn geldschieters heeft geschonden doordat het de strijd tegen ontbossing de rug zou toekeren. De Noorse minister van Milieu Ola Elvestuen vindt zelfs dat Brazilië "laat zien dat het niet langer wil stoppen met ontbossing".

Het Amazonegebied is van vitaal belang bij het opnemen van planeetverwarmende koolstofdioxide in de atmosfeer en om het omzetten daarvan in zuurstof. De bezorgdheid over het bos is toegenomen sinds de rechts-radicale Bolsonaro in januari als president van Brazilië aantrad.

De ontbossing in het Amazoneregenwoud. (Foto: Reuters)

Ontbossing in Amazonegebied neemt flink toe

De ontbossing in het Amazonegebied van Brazilië steeg in juli naar alarmerende omvang. Het Braziliaanse nationale instituut voor ruimteonderzoek (INPE) zei vorige week dat in juli ruwweg 2.254 vierkante kilometer werd ontbost, een stijging van 278 procent vergeleken met een jaar eerder.

Bolsonaro wordt ervan beschuldigd zijn aanhangers in de houtkap-, mijnbouw- en landbouwsector te bevoordelen. Hij heeft toegezegd meer landbouw en houtkap in de Amazone toe te staan ​​en meer vergunningen aan de mijnindustrie te verlenen.