Twee Democratische Amerikaanse congresleden die zeer kritisch tegenover Israël staan, zijn niet welkom in het land. Onderminister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely maakte donderdag bekend dat Rashida Tlaib en Ilhan Omar het land niet in komen.

De twee waren van plan om Jeruzalem te bezoeken, waar ze onder meer naar de Tempelberg en de Al Aqsamoskee wilden gaan.

Tlaib, afgevaardigde voor Michigan, heeft Palestijnse ouders. Zij en Omar hebben herhaaldelijk kritiek geuit op de Israëlische behandeling van de Palestijnen en zich uitgesproken voor een boycot van Israël.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat Israël het Amerikaanse Congres respecteert, maar dat het bezoek van de twee Afgevaardigden "was bedoeld om Israël te schaden". Hij voegde eraan toe dat zijn land wel "op humanitaire gronden" wil overwegen Tlaib toe te staan haar Palestijnse familie te bezoeken. Ze zou daar dan eerst een verzoek toe moeten indienen.

Trump bemoeide zich ook met bezoek

De Democratische fractievoorzitter in de Senaat, Chuck Schumer, reageert teleurgesteld op de maatregel. "Leden van het Amerikaanse Congres de toegang weigeren is een teken van zwakte, niet van kracht", schrijft hij op Twitter.

Schumer roept de Israëlische autoriteiten op zich te bedenken. "Veel uitgesproken aanhangers van Israël zullen diep teleurgesteld zijn door dit besluit", waarschuwt hij. "De Israëlische regering zou het moeten terugdraaien."

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich ook met het bezoek van de twee politici bemoeid. Hij twitterde dat het van "grote zwakte" zou getuigen als Israël ze zou toelaten.

Eerder zei Trump dat de islamitische Democraten wat hem betreft "terug naar hun eigen gebroken landen" moesten gaan. Beide vrouwen zijn Amerikaans staatsburger en Tlaib is geboren in de VS. Het Huis van Afgevaardigden veroordeelde de opmerkingen van de president en noemde die racistisch.

Omar beticht van antisemitisme

Omar raakte eerder dit jaar in opspraak, toen ze stelde dat de invloedrijke Israëlische lobby in Washington van alles voor elkaar weet te krijgen door flinke bedragen uit te geven. Ze zei dat Amerikaanse parlementsleden onder druk werden gezet om "trouw te zweren aan een ander land".

Het jonge vrouwelijke congreslid (38) werd daarop zowel door Republikeinen als door haar eigen partijgenoten beticht van antisemitisme.