Pakistan heeft donderdag gezegd dat drie Pakistaanse en vijf Indiase soldaten om het leven zijn gekomen bij een confrontatie op de zwaarbewaakte grens in de betwiste regio Kasjmir.

Militairen van de twee landen wisselen regelmatig vuur op de grens, die bekendstaat als de 'Lijn van Controle'. Als de Pakistaanse informatie klopt, dan is de confrontatie op donderdag het dodelijkste incident van dit jaar.

De hoofdwoordvoerder van de Pakistaanse strijdkrachten, generaal-majoor Asif Ghafoor, stelde op Twitter dat de Indiase troepen aan de andere kant van de grens hun Pakistaanse tegenhangers vaker zijn gaan beschieten. "Er wordt nog steeds periodiek over en weer geschoten", schreef hij.

Een woordvoerder van het Indiase leger was nog niet beschikbaar voor commentaar.

Meest gespannen situatie in jaren rond Kasjmir

De spanningen in Kasjmir zijn in de afgelopen weken flink opgelopen. Het Indiase parlement schrapte op 5 augustus een grondwetsartikel dat de regionale autonomie van Indiaas-Kasjmir (bekend als de deelstaat Jammu en Kasjmir) garandeerde.

Duizenden Indiase troepen trokken het gebied binnen. Internet en telefonie werden op zwart gezet en de bevolking kreeg opdracht binnen te blijven. Sindsdien bereiken berichten uit Jammu en Kasjmir maar mondjesmaat de buitenwereld. Naar verluidt zijn honderden plaatselijke politici en activisten opgepakt. Sinds eind vorige week vinden er steeds meer demonstraties plaats, waar de Indiase autoriteiten hardhandig op reageren.

Pakistan stelt dat India de regio etnisch wil zuiveren

Pakistan heeft woedend gereageerd op de Indiase zet. Premier Imran Khan beschuldigt de hindoe-nationalistische Indiase regering van premier Narendra Modi ervan de regio etnisch te willen zuiveren om een hindoemeerderheid te vestigen. Het merendeel van de Kasjmiri's is nu moslim. Khan zei dat hij de kwestie zal aankaarten bij de VN-Veiligheidsraad.

Afgelopen woensdag, de Pakistaanse onafhankelijkheidsdag, stelde Khan ook dat het Pakistaanse leger aanwijzingen heeft dat India een aanval voorbereidt op het Pakistaanse deel van Kasjmir, Azad-Kasjmir.

Een inwoner van het dorp Jabri in Pakistaans-Kasjmir laat zien waar een artilleriebeschieting eerder deze maand zijn woning beschadigde. (Foto: Reuters)

Weinig kritiek binnen India

Verschillende Indiase intellectuelen en prominente activisten uiten ook kritiek op het intrekken van Kasjmirs autonomie, wat volgens hen niet past binnen een democratische rechtstaat. Ze wijzen er ook op dat andere minderheidsgroepen in het uitermate diverse India zenuwachtig worden van de benadering die de regering-Modi heeft gekozen.

Die regering heeft echter een ruim kiezersmandaat behaald bij de verkiezingen van eerder dit jaar en beschouwt Kasjmir als een onlosmakelijk deel van een hindoeïstisch India. Het land beschouwt de kwestie-Kasjmir als een interne aangelegenheid en wijst buitenlandse bemiddeling af.

Kasjmir is brandhaard sinds onafhankelijkheid

De regio Kasjmir is al een brandhaard sinds India in 1947 onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk en uiteenviel in twee landen; India voor hindoes en Pakistan voor moslims. De twee landen vochten verschillende oorlogen met elkaar uit om het gebied, maar tot een bestendige vrede leidden die niet.

India heeft iets meer dan de helft van de Himalayaregio in handen en Pakistan iets minder dan de helft. Een derde, hooggelegen en dunbevolkt gebied wordt gecontroleerd door China.