Het Rode Kruis en alarmcentrale Eurocross zien een stijging van het aantal mensen die dengue (knokkelkoorts) oplopen in Aziatische landen. Dit jaar zijn 56 Nederlanders opgenomen door de ziekte, vorig jaar waren dit er in dezelfde periode nog 25.

Volgens het Rode Kruis zorgt het toenemende aantal gevallen van mensen met knokkelkoorts ervoor dat er in een aantal landen, zoals Bangladesh, een tekort is aan bloed. Dit is soms nodig bij behandeling.

"Het Filipijnse Rode Kruis heeft extra bloed gestuurd naar gebieden die zwaar getroffen zijn. De 93 bloedbanken van het Filipijnse Rode Kruis werken nu twee keer zo hard om aan de vraag tegemoet te komen", aldus de hulporganisatie.

De ziekte verspreidt zich via muggen, die zich tijdens het regenseizoen goed voortplanten. De insecten broeden namelijk in stilstaand water.

"We zien dat de ziekte weer meer opduikt, zo is er op de Marshalleilanden voor het eerst sinds 2011 weer sprake van dengue", meldt het Rode Kruis.

Mensen die knokkelkoorts willen voorkomen, worden geadviseerd zich in te smeren met bijvoorbeeld DEET en bedekkende kleding te dragen. De ziekte is niet overdraagbaar van mens tot mens.