De Hongkongse autoriteiten hebben woensdag demonstraties op de internationale luchthaven verboden. Het besluit volgt na twee dagen van beperkt uitgaand vliegverkeer vanwege de demonstraties op het vliegveld. Inmiddels vertrekken er weer vluchten vanaf Hongkong.

Er is een demonstratieverbod afgegeven om "te voorkomen dat het correcte gebruik van de luchthaven opnieuw wordt belemmerd". In de nasleep van de protesten moeten reizigers rekening houden met vertragingen. Ook is een aantal vluchten geannuleerd.

De luchtvaartautoriteiten hadden maandag- en dinsdagmiddag (lokale tijd) de resterende uitgaande vluchten geannuleerd. Een deel van deze honderden vluchten wordt woensdag alsnog uitgevoerd.

De door demonstranten aangebrachte graffiti in de vertrek- en aankomsthallen is met grote witte papieren afgedekt. Ook andere sporen van vandalisme zijn niet meer zichtbaar.

Op de luchthaven, een van de drukste ter wereld, werd van vrijdag tot en met dinsdag gedemonstreerd. Op de laatste dag botsten de betogers met de oproerpolitie nadat een gewonde persoon door artsen uit de hoofdterminal was gehaald. De Hongkongse politie meldt dat er vijf arrestaties zijn verricht en twee agenten gewond zijn geraakt.

De centrale regering in Peking stelt dat er geen verschillen zijn tussen de demonstranten en "terroristen". Ook geven de Chinese autoriteiten aan dat de "extreem gewelddadige acties" zwaar bestraft moeten worden volgens de wet.

Spanningen in Hongkong nemen toe

De regionale regering veroordeelt het geweld van de demonstranten en uit kritiek op de manier van actievoeren. "Een aantal demonstranten viel een reiziger en een verslaggever aan. Ze hielden de ambulance tegen die de reiziger naar het ziekenhuis wilde vervoeren."

De regering verklaart dat "dergelijke gewelddadige en schandalige acties de normen en waarden van een ontwikkelde samenleving overschrijden". Ook wordt aangekondigd dat de politie een diepgaand onderzoek naar het incident zal instellen en dat de daders worden vervolgd.

Bestuurder Carrie Lam roept Hongkongers op de onenigheid opzij te schuiven en stelt dat het herstellen van de orde haar hoogste prioriteit is. De spanningen in de regio lopen steeds verder op.

Inwoners die prodemocratisch zijn, voeren al ruim twee maanden actie. Aanvankelijk draaiden de protesten om een uitleveringswetsvoorstel, maar nu uiten de betogers ook hun onvrede over de regering en politie.

Peking ziet 'signalen van terrorisme'

China spreekt zich steeds vaker uit over de gebeurtenissen in de speciale administratieve regio. Een woordvoerder van het kantoor dat zich bezighoudt met Hongkong en Macau zei onlangs "signalen van terrorisme" te zien bij de protesten.

Afgelopen weekend liepen de protesten in Hongkong flink uit de hand. Zo gooiden betogers twee molotovcocktails, waardoor één agent gewond raakte. De man wordt in het ziekenhuis behandeld voor brandwonden aan zijn benen.

De demonstranten stellen dat de oproerpolitie juist te veel geweld tegen hen gebruikt. Agenten zouden op minder dan 1 meter van betogers traangas hebben ingezet. Bij meerdere ziekenhuizen wordt momenteel gedemonstreerd tegen politiegeweld, waar volgens de betogers onafhankelijk onderzoek naar moet worden gedaan.