Russische autoriteiten hebben inwoners van Njonoksa gevraagd om woensdagochtend tussen 5.00 uur en 7.00 uur hun huis te verlaten, vertellen inwoners en lokale ambtenaren aan Russische media. Het gebied ligt vlak bij het onderzoeksplatform in de Witte Zee waar donderdag nucleair materiaal vrijkwam bij een mysterieuze explosie.

Woordvoerders van de Russische overheid ontkennen dat er sprake is van een evacuatie.

Het is onduidelijk waarom de circa 450 inwoners het gebied moesten verlaten. Woensdagochtend zouden er alleen "werkzaamheden" in de regio worden uitgevoerd. Tussen 5.00 en 7.00 uur kwam een speciale trein de inwoners ophalen.

Vlak na de explosie werd in de nabijgelegen stad Severodvinsk al een stralingspiek waargenomen. Tijdelijk werd 2 microsievert per uur gemeten waarna het niveau terugviel naar een normale waarde van 0,11 microsievert per uur. Beide niveaus zijn te laag om stralingsziekte te veroorzaken.

Nog veel onduidelijk over de explosie

Veel over het incident is nog onduidelijk. Voor zover bekend waren er nucleaire wetenschappers bij het ongeval aanwezig. Het Russische ministerie van Defensie liet donderdag weten dat een raketmotor gevuld met vloeibare brandstof was ontploft.

Amerikaanse inlichtingendiensten speculeren dat de ontplofte raket mogelijk een experimentele kruisraket met nucleaire aandrijving was, waarvoor het ontwerp in 2018 door de Russische president Vladimir Poetin werd onthuld.

Een deel van de Witte Zee, de Dvinabaai, is een maand lang afgesloten voor de scheepvaart. Vrachtverkeer kan daardoor Archangelsk niet meer bereiken.

Aanvankelijk kwamen berichten naar buiten dat twee personen waren omgekomen bij de explosie, later bleek dit om zeker vijf mensen te gaan. Zij zijn maandag herdacht. Drie anderen zouden nog in het ziekenhuis liggen.

In Severodvinsk ontstond een run op jodiumpillen bij de apotheken. De bijna 200.000 inwoners hopen zich daarmee te beschermen tegen radioactiviteit, omdat de pillen voorkomen dat het lichaam radioactief jodium opneemt.

Rusland hield vaker grote ongelukken geheim

Rusland heeft een geschiedenis als het gaat om het verhullen van grote ongelukken. De explosie in de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986 in de toenmalige Sovjetrepubliek Oekraïne is daarvan het beste voorbeeld. Later ging deze gebeurtenis de geschiedenisboeken in als de rampzaligste kernramp ooit.

Vorige week nog vatte in het oosten van Siberië een wapendepot vlam, waarna een reeks explosies volgde. Tienduizenden mensen moesten worden geëvacueerd. Een gebied ter grootte van België zou in brand hebben gestaan.