Het vliegverkeer van en naar de internationale luchthaven van Hongkong is dinsdag weer op gang gekomen. De luchtvaartautoriteiten besloten maandagmiddag (lokale tijd) alle nog niet uitgevoerde vluchten te schrappen vanwege protesten op de luchthaven. In het pand zijn nu honderden betogers.

Reizigers moeten nog altijd rekening houden met vertragingen, omdat de luchthaven nog achter op schema loopt. Daarnaast zijn honderden vluchten geschrapt.

Cathay Pacific, dat Hongkong als thuishaven heeft, heeft tweehonderd vluchten op dinsdag geannuleerd. Eén daarvan is een vlucht naar Schiphol. De luchthaven is een van de grootste vliegvelden ter wereld. Jaarlijks maken 75 miljoen reizigers gebruik van de luchthaven.

Naar verluidt waren maandag meer dan vijfduizend mensen aanwezig bij het protest. Er konden toen alleen vliegtuigen landen die al onderweg waren naar de luchthaven. Het was voor reizigers moeilijk om het vliegveld te bereiken of juist te verlaten.

Er wordt al sinds vrijdag vreedzaam gedemonstreerd op de luchthaven, maar de Hongkongse luchtvaartautoriteiten zagen vorige week nog geen redenen voor drastische maatregelen.

'Economie moet mogelijk lang herstellen'

De protesten hebben steeds grotere gevolgen voor de Hongkongse economie. Carrie Lam, de hoogste bestuurder van Hongkong, stelt dat de regionale economie mogelijk lang moet herstellen van de aanhoudende protesten. Ze zegt dat het geweld door de demonstranten heeft geleid tot een "staat van paniek en chaos".

De politieke onrust in Hongkong houdt al ruim twee maanden aan en ontstond door een omstreden wetsvoorstel dat uitlevering aan China mogelijk maakt. De demonstraties lopen steeds vaker uit de hand. Zowel de betogers als de agenten gebruiken geweld tegen elkaar.

Peking ziet 'signalen van terrorisme'

China spreekt zich steeds vaker uit over de gebeurtenissen in de speciale administratieve regio. Een woordvoerder van het kantoor dat zich bezighoudt met Hongkong en Macau zegt "signalen van terrorisme" te zien bij de protesten.

Afgelopen weekend liepen de protesten in Hongkong flink uit de hand. Zo gooiden betogers twee molotovcocktails, waardoor één agent gewond raakte. De man wordt in het ziekenhuis behandeld voor brandwonden aan zijn benen.

De demonstranten stellen dat de oproerpolitie juist te veel geweld tegen hen gebruikt. Zo zou één vrouw een rubberen kogel in haar oog hebben gekregen, waardoor dat oog permanent is beschadigd. Ook zeggen ze dat agenten op minder dan 1 meter afstand van betogers traangas hebben ingezet.

Bij meerdere ziekenhuizen wordt momenteel gedemonstreerd tegen politiegeweld, waar volgens de betogers onafhankelijk onderzoek naar moet worden gedaan.

Waarom Hongkong zo vaak demonstreert
171
Waarom Hongkong zo vaak demonstreert