Het dodental als gevolg van de tyfoon Lekima blijft stijgen. Tot nu toe kostte de tropische cycloon aan 44 Chinezen het leven. De storm heeft voor zo'n 3 miljard dollar aan schade aangericht en het verkeer in het oosten van China voor een groot deel lamgelegd.

De tyfoon kwam zaterdag aan land. Tientallen mensen worden nog vermist. Meer dan een miljoen Chinezen zijn geëvacueerd.

In totaal zijn 36.000 woningen beschadigd geraakt. Ook zijn vele honderdduizenden hectares landbouwgrond vernietigd. Meer dan drieduizend vluchten en ruim honderd treindiensten zijn geschrapt, net als een groot aantal busdiensten in de provincie Shandong.

De economie van dit gebied is voor een groot deel afhankelijk van toerisme.

Miljoenen mensen zonder stroom

Zo'n 2,7 miljoen Chinese huishoudens zitten zonder stroom en veel wegen zijn onbegaanbaar door omgevallen bomen. Reddingsmedewerkers zoeken naar overlevenden tussen het puin.

Lekima is de negende tyfoon die China dit jaar treft. De storm had nog veel meer schade kunnen aanrichten, maar nam vlak voor het bereiken van de Chinese kust in kracht af.

Aanvankelijk moesten Taiwan en China zich schrap zetten voor een zogeheten supertyfoon. Uiteindelijk kreeg Taiwan amper iets van de storm mee. Toch werden aan de Chinese kust windsnelheden van 187 kilometer per uur gemeten.