Twee Nederlanders zijn afgelopen weekend op het festival Sziget in Hongarije opgepakt voor het verkopen van drugs. Het gaat om de "grootste drugsvangst op het festival ooit", melden Hongaarse media.

De Hongaarse politie heeft in totaal 451 flesjes met verdovende middelen, 128 gram marihuana en 1 kilogram xtc-pillen in beslag genomen. De drugs zouden een waarde van zeker 15.000 euro hebben.

De verdachten zouden professioneel te werk zijn gegaan en te allen tijde een prijslijst bij zich hebben gehad. Ze waren weken voor de start van het festival al begonnen met de verkoop van drugs, aldus lokale media.

Over de leeftijd bestaat onduidelijkheid; volgens de politie zijn de mannen 21 en 22, volgens justitie zijn de Nederlanders allebei 21.

Diverse Nederlandse media melden op basis van bronnen binnen de atletiekwereld dat een van de twee verdachten de Groningse sprinter Roelf B. zou zijn. De Atletiekbond laat weten de zaak "in onderzoek" te hebben, maar wil verder geen commentaar geven.

Nederlanders vielen door de mand door drukte bij tent

Uiteindelijk vielen ze door de mand door hun eigen populariteit. Beveiligers vroegen agenten de tent van de verdachten te bekijken, omdat een onophoudelijke stroom klanten het tweetal had bezocht.

Het Sziget-festival wordt elk jaar gehouden op het eiland Oboeda in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het staat bekend als een van de grootste muziekfestivals van Europa.

Hongarije kent streng antidrugsbeleid

Hongarije kent een streng antidrugsbeleid. Voor het verkopen van drugs kan maximaal acht jaar cel opgelegd worden. Bij bijzonder grote hoeveelheden of andere verzwarende omstandigheden kan een rechter ook twintig jaar cel tot levenslang opleggen.

Een verzoek van de advocaten om de Nederlanders op borgtocht vrij te laten, is afgewezen. De rechter wil eerst meer resultaten van het lopende onderzoek ontvangen. Volgens Hongaarse media hebben de verdachten geen woonadres of persoonlijke contacten in Hongarije.