De politie in de Braziliaanse deelstaat Goiás heeft een Nederlander gearresteerd die aan het hoofd stond van een op drugshandel en het witwassen van geld gerichte criminele organisatie.

Ook vijf handlangers zijn aangehouden en twee privéjets, een helikopter, een jetski, elf auto's, dertien luxe horloges en cash zijn in beslag genomen.

De politie kwam de bende op het spoor nadat een piloot eind vorig jaar vermist raakte na een mogelijke crash in Bolivia. Over de identiteit van de Nederlander is niets bekendgemaakt.

Tijdens het onderzoek kwam de politie erachter dat hij en andere piloten voor de criminele organisatie van de Nederlander werkten, melden lokale media. Om uit het zicht van de autoriteiten te blijven, vlogen ze extreem laag en haalden ze gevaarlijke capriolen uit.

Een door de politie van Goiás in beslag genomen vliegtuig. (Foto: Polícia Civil/Goiás)

Drugs werden ook naar Nederland gesmokkeld

De drugs werden uiteindelijk naar Europa gesmokkeld en zaten verstopt in verschillende producten. Onder meer Nederland, Duitsland, België en Frankrijk waren de eindbestemming van de cocaïne.

Volgens de Braziliaanse politie deden de bendeleden weinig moeite om hun vergaarde rijkdom te verhullen voor de buitenwereld. Zo gebruikten een aantal leden de helikopter een keer om ijs te gaan halen in de stad Palmas.

De politie gaf een foto van twee van de verdachten vrij. (Foto: Polícia Civil/Goiás)