De Verenigde Staten vinden dat Duitsland veel te weinig aan defensie uitgeeft terwijl de Amerikaanse belastingbetaler 50.000 militairen in de bondsrepubliek bekostigt. De Amerikaanse ambassadeur in Berlijn, Richard Grenell, zei dat Washington daarom overweegt militairen uit Duitsland weg te halen; ze gaan dan mogelijk naar Polen.

Grenell vindt de houding van de Duitse regering beledigend. Het land heeft enorme handelsoverschotten, maar ligt niet op koers om tegen 2024 de beloofde 2 procent van het bruto binnenlands product aan defensie uit te geven. Het blijft momenteel bij slechts 1,36 procent (2019) en "schiet niet op".

In de huidige "ambitieuze" plannen van Berlijn stijgen de defensie-uitgaven tot 1,5 procent van het bbp in 2024, aldus de Amerikaanse ambassadeur.

Grenells collega in Warschau, Georgette Mosbacher, twitterde ondertussen dat Polen wel 2 procent van het bbp aan defensie uitgeeft en daarmee aan de verplichting jegens het bondgenootschap NAVO voldoet.

Nergens in Europa zijn zo veel Amerikaanse militairen als in Duitsland: 35.000. Zij werken samen met zeventienduizend Amerikaanse burgers. Daarnaast zijn twaalfduizend Duitse burgers bij de Amerikaanse strijdmacht in Duitsland werkzaam en danken tienduizenden anderen hun omzet aan de Amerikaanse basis. De VS heeft alleen in Japan meer troepen gestationeerd.

De Amerikaanse president Donald Trump is van 24 tot en met 26 augustus op de topconferentie van de G7, een groep van vooraanstaande westerse economieën. Op de laatste dag van augustus begint hij zijn tweede bezoek aan Polen (het eerste was in de zomer van 2017).

President sprak eerder ook zelf over troepenverplaatsing

Trump woont in Polen op 1 september onder meer de herdenking bij van de tachtigste verjaardag van de Duitse inval. Hij bezoekt vervolgens op 2 en 3 september Denemarken.

De president heeft eerder zelf ook gezinspeeld op een troepenverplaatsing van Duitsland naar Polen. De Poolse regering suggereerde dat een eventuele nieuwe Amerikaanse basis in dat land de naam van Trump kan dragen.

Duitse media wijzen erop dat Trump Duitsland weer overslaat op zijn Europese reis. Eind vorig jaar zei Grenell nog dat Trump heel graag een bezoek aan Duitsland zou willen brengen, ook om het dorp te zien waar zijn opa Frederick Trump vandaan kwam, Kallstadt, in de deelstaat Rijnland-Palts.