Het vliegveld van Hongkong laat vrijdag alleen passagiers met geldige reispapieren toe in het gebouw. De internationale luchthaven reageert hiermee op de geplande driedaagse protestactie in de aankomsthal van Terminal 1.

Het vliegveld van Hongkong was eerder deze week al het toneel van stakingen waardoor veel vluchten werden vertraagd.

"Om de vertrekprocedures gladjes te laten verlopen, zijn de komende 24 uur alleen vertrekkende passagiers met een geldig ticket en geldige identiteitsbewijzen welkom in Terminal 1", aldus een officiële verklaring van de luchthavenautoriteiten.

In het centrum van Hongkong wordt al wekenlang regelmatig gedemonstreerd. De politie van de autonome Chinese regio treedt hard op tegen de demonstranten, door onder meer veelvuldige inzet van traangas en rubberkogels, maar sommige demonstranten maken zich ook schuldig aan geweld en vandalisme. Tijdens een beruchte demonstratie werden betogers aangevallen door knokploegen bestaande uit leden van georganiseerde misdaadsyndicaten, de Triades.

De geplande actie op het vliegveld wordt "vredig, rationeel en niet-gewelddadig", beloven de organisatoren.

Waarom Hongkong zo vaak demonstreert
171
Waarom Hongkong zo vaak demonstreert

Betogers vrezen kruipende invloed China

De demonstranten in Hongkong willen dat een omstreden wet die uitlevering aan China mogelijk maakt, definitief van tafel gaat. Daarnaast eisen ze vrijlating van en vrijstelling van vervolging voor opgepakte betogers en een uitbreiding van het kiesrecht tijdens verkiezingen voor het stadsbestuur.

De stad was lang een Britse kolonie, maar werd in 1997 overgedragen aan China. Dat gebeurde op voorwaarde dat Hongkong tot 2047 economisch en politiek onafhankelijk blijft. Critici van Peking vrezen dat China geleidelijk een voorschot probeert te nemen op de volledige annexatie.