De Indiase autoriteiten zouden honderden politici en separatisten in Kasjmir onder huisarrest hebben geplaatst. De spanningen in Kasjmir zijn toegenomen sinds India de speciale status van de regio introk.

Het is niet duidelijk hoeveel personen in de afgelopen dagen onder huisarrest zijn geplaatst. Volgens schattingen van lokale leiders, media en politie gaat het om zeker honderd tot vierhonderd personen.

Inwoners van Kasjmir hebben sinds zondag geen toegang tot mobiele netwerken en internet. Publieke bijeenkomsten in Srinagar zijn eveneens door India verboden. In deze grote stad is de paramilitaire politie in groten getale aanwezig. Scholen zijn gesloten en wijken zijn geblokkeerd, aldus twee agenten.

De agenten zeggen verder dat er sporadisch protesten plaatsvinden. "Er is veel woede onder de mensen." Op zeker dertig plekken zou met stenen zijn gegooid. Als gevolg daarvan zijn dertien mensen opgenomen in het ziekenhuis.

Intrekking van speciale status omstreden

De intrekking van de speciale status door de hindoe-nationalistische regering van premier Narendra Modi is omstreden omdat Kasjmir gedeeld wordt met Pakistan. Daarnaast is ook een klein deel Chinees.

Tot maandag konden de autoriteiten in de overwegend islamitische regio hun eigen wetten maken. Ook konden inwoners van andere staten geen vastgoed kopen in Kasjmir.

Pakistan heeft het besluit van India sterk veroordeeld. Het buurland zegt voor de rechten van de mensen in Kasjmir te gaan vechten, maar niet op zoek te zijn naar een militaire oplossing in het conflict met India.

Woensdag heeft Pakistan de bilaterale handel met India opgeschort en de Indiase ambassadeur het land uitgezet. De Pakistaanse minister Sheikh Rasheed (Spoorwegen) meldt donderdag dat geen treinen meer zullen rijden tussen Pakistan en India. Hij stelt dat deze maatregel geldt zolang hij minister is.