Puerto Rico heeft binnen een week een derde gouverneur gekregen. De op 3 augustus geïnstalleerde Pedro Pierluisi is volgens het hooggerechtshof van het eiland onrechtmatig gekozen. Hij heeft inmiddels plaatsgemaakt voor minister van Justitie Wanda Vázquez.

Het hooggerechtshof van het door een politieke en slepende economische crisis getroffen eiland besloot woensdag dat de benoeming van Pierluisi onconstitutioneel was omdat hij alleen door het Puerto Ricaanse Huis van Afgevaardigden was goedgekeurd, en niet door de Senaat.

De zestigjarige Pierluisi legde afgelopen weekend de eed af, nadat gouverneur Ricardo Rosselló zijn functie had neergelegd onder druk van de demonstranten.

Onrust door vrouwonvriendelijke opmerkingen

Rosselló kwam in opspraak nadat berichten uit een chatgroep met topmedewerkers uitlekten. Daarin werd onder meer een vrouwelijke politicus uitgemaakt voor "hoer" en de spot gedreven met een mortuarium dat overvol raakte in de nasleep van orkaan Maria in 2017.

Ongeveer een derde van de in totaal 3,2 miljoen Puerto Ricanen ging vervolgens de straat op om zijn vertrek te eisen. Rosselló bleef dat een tijd weigeren, maar koos eieren voor zijn geld toen bleek dat hij maar weinig medestanders had. Hij schoof zelf zijn opvolger Pierluisi naar voren.

Puerto Rico is economische puinhoop

Of de nieuwe gouverneur een einde maakt aan de onrust op het eiland, valt nog te bezien, want Vázquez wordt door veel van de 3,2 miljoen inwoners gezien als een politica van de oude garde.

Puerto Rico is door decennia van begrotingstekorten in diepe schulden verzonken en is feitelijk bankroet. Het eiland, dat onderdeel van de VS is maar niet de status van een volwaardige staat heeft, is de verwoestingen die orkaan Maria aanrichtte ook niet te boven gekomen.