Peter Strzok, een ontslagen medewerker van de recherchedienst FBI, heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse overheid. De man vindt dat hij ten onrechte is ontslagen vanwege zijn kritiek op president Donald Trump.

Strzok was de tweede man bij de contraspionage van de FBI. In aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016 wisselde hij met een collega sms-berichten over de deelname van Trump uit.

Op de vraag of Trump president zou worden, antwoordde Strzok: "Nee, dat zullen we voorkomen." Ook noemde hij Trump "een idioot". Nadat het bestaan van deze berichten bekend werd, kwam de FBI-medewerker onder vuur te liggen.

Strzok was destijds betrokken bij het Ruslandonderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Hij zei er spijt van te hebben en benadrukte dat zijn persoonlijke opvattingen zijn werk niet hadden beïnvloed. Toch werd hij uit zijn functie gezet.

De advocaat van Strzok stelt dat het ontslag politiek gemotiveerd is en dat de berichten onder de vrijheid van meningsuiting vallen. Strzok was ongeveer twintig jaar werkzaam voor de Amerikaanse recherchedienst.