China heeft dinsdag een ferme waarschuwing aan het adres van betogers in Hongkong afgegeven door te zeggen dat "zij die met vuur spelen, in vlammen zullen opgaan". Peking sprak zich sinds de start van de protesten nog niet zo fel uit als nu.

"De demonstranten moeten de vastberadenheid van de centrale regering niet onderschatten", zei de woordvoerder van het bureau van Hongkongse Zaken op een persconferentie in Peking, een dag na de algemene staking. "Door de radicale demonstraties staat Hongkong op het randje van een zeer gevaarlijke situatie."

De staking leidde tot een verstoring van de openbare orde. Honderden vluchten werden geannuleerd, politiebureaus werden omsingeld en wegen werden geblokkeerd. De politie zette traangas in tegen de betogers.

Er wordt al ruim twee maanden actiegevoerd tegen de omstreden wet die uitlevering aan China mogelijk maakt. De wet is voor onbepaalde tijd ingetrokken, maar de demonstranten eisen ondertussen ook het aftreden van leider Carrie Lam, politieke hervormingen en onafhankelijk onderzoek naar het vermeende politiegeweld.

China benadrukte dinsdag opnieuw dat ze Lam en de Hongkongse politie steunen. "De pogingen om Lam te laten aftreden, zullen nergens toe leiden", aldus de woordvoerder.

Lam uitte zelf maandag al felle kritiek op de aanhoudende protesten en sprak van een "extreem gevaarlijke situatie".

Duizenden Chinese agenten houden oefening bij Hongkongse grens

Dinsdagochtend hield China een grote oefening in de stad Shenzhen, zo'n dertig kilometer vanaf de grens van Hongkong. Meer dan twaalfduizend politieagenten waren bij de oefening betrokken.

De Engelstalige krant South China Morning Post meldt dat de rellen in Hongkong werden nagebootst tijdens de actie. De agenten traden hard op tegen acteurs, die zwarte shirts droegen. Volgens de politie was de actie een voorbereiding op de zeventigste verjaardag van de Chinese Volksrepubliek, die op 1 oktober wordt gevierd.

Het Chinese leger, het Volksbevrijdingsleger, heeft standaard troepen gestationeerd in Hongkong. De Hongkongse regering kan de militairen om hulp vragen bij natuurrampen of voor het beschermen van de openbare orde. Tijdens de persconferentie zei de woordvoerder van de Chinese regering echter dat Peking ervan overtuigd is dat de Hongkongse politie zelf in staat is om een einde te maken aan de onrust.