De Verenigde Staten hebben verdere sancties aan Venezuela opgelegd, met als doel de regering van zittend president Nicolás Maduro onder druk te zetten.

De Amerikaanse president Donald Trump tekende maandagavond (Amerikaanse tijd) een uitvoerend decreet waarmee alle activa van het Zuid-Amerikaanse land bevroren worden.

"Alle eigendommen en belangen in eigendommen van de regering van Venezuela die zich in de Verenigde Staten bevinden zijn geblokkeerd en mogen niet overgedragen, betaald, geëxporteerd, ingetrokken of op een andere manier behandeld worden", staat in het decreet te lezen.

De zware maatregelen die de VS Venezuela nu oplegt, waren eerder alleen aan Noord-Korea, Iran, Syrië en Cuba opgelegd. Trump zou zelfs overwegen een compleet embargo rond Venezuela te plaatsen, zo meldt CNN.

Venezuela verkeert al maanden in een politieke crisis omdat er tegen het beleid van Maduro gedemonstreerd wordt. Zijn tegenstanders beschuldigen hem onder andere van het veroorzaken van de slechte economische situatie waar het land momenteel in verkeert.

Oppositieleider Juan Guaidó heeft zichzelf tot interim-president van het land uitgeroepen en wordt daarin erkend door vele landen, waaronder de Verenigde Staten en Nederland.

Maduro, die gesteund wordt door onder meer Rusland en China, is tot op heden echter nog niet opgestapt.

Crisis Venezuela: Waarom VS Guaidó steunt en Rusland niet
168
Crisis Venezuela: Waarom VS Guaidó steunt en Rusland niet