Het Verenigd Koninkrijk heeft maandag als eerste land gezegd mee te doen aan de Amerikaanse marinemissie in de Perzische Golf. Met deze missie willen de Verenigde Staten de veiligheid van commerciële schepen in de Straat van Hormuz garanderen.

Het besluit van de Britten om aan Amerikaanse missie mee te doen, komt van de nieuwe regering van premier Boris Johnson. Eerder toonde de Britse regering zich voorstander van een Europese missie.

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab, heeft maandag beklemtoond dat Londen echter niet meedoet aan Amerikaanse maatregelen tegen Iran en naar ontspanning met Teheran streeft.

De Verenigde Staten heeft meerdere landen gevraagd mee te doen aan de marinemissie. Het Nederlandse kabinet onderzoekt nog of deelname wenselijk is en komt na de zomer met een reactie.

In de Straat van Hormuz en de Perzische Golf zijn recent een reeks incidenten met vrachtschepen geweest. Begin juli werd een Iraanse olietanker, die op weg was naar Syrië, bij de Britse kroonkolonie Gibaraltar aan de ketting gelegd. Ruim twee weken later bracht Iran een Britse olietanker in de Straat van Hormuz op.