Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt sinds maandag voor de onrust in Hongkong. Reizigers die de regio gaan bezoeken, moeten volgens het ministerie alert zijn. De aanpassing van het reisadvies volgt op een zeer chaotische dag in Hongkong.

Hongkong stond maandag in het teken van een grote staking en meerdere demonstraties. Naast verstoringen in het openbaar vervoer moesten honderden vluchten geannuleerd worden. Daarnaast werden politiebureaus omsingeld en wegen geblokkeerd.

Er wordt al maanden actiegevoerd tegen een wetsvoorstel dat uitlevering aan China mogelijk maakt. De betogingen richten zich inmiddels ook op de regering van bestuurder Carrie Lam en de politie.

Steeds meer protestacties lopen uit de hand. De Hongkongse politie maakte maandagmiddag bekend sinds 9 juni in totaal 420 demonstranten te hebben opgepakt. Ook is er duizend keer traangas ingezet en zijn 160 rubberen kogels afgevuurd.

Later op de dag gebruikten agenten opnieuw traangas tegen groepen demonstranten. Het is nog niet duidelijk om hoeveel traangas het gaat. Ook is niet bekend hoeveel personen maandag zijn opgepakt.

De spanningen in Hongkong lopen steeds verder op. (Foto: Getty Images)

Botsingen in woonwijken en toeristische gebieden

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat de botsingen ook plaatsvinden in woonwijken en toeristische gebieden. "Vermijd samenscholingen en mogelijke confrontaties van de demonstranten en de politie", staat in het reisadvies.

Deze week staan meerdere demonstraties op de planning. Het ministerie adviseert reizigers lokale media in de gaten te houden en de instructies van de Hongkongse autoriteiten te volgen.

Lam heeft maandag felle kritiek geuit op de aanhoudende protesten. Ze spreekt van een "extreem gevaarlijke situatie" en stelt dat de demonstranten "Hongkong proberen te vernietigen".

"De illegale handelingen die de soevereiniteit van ons land uitdagen en het 'één land, twee systemen'-principe in gevaar brengen, zullen de stabiliteit en welvaart van Hong Kong vernietigen", zegt Lam, verwijzend naar de status van Hongkong als speciale administratieve regio binnen China.