De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandagochtend (lokale tijd) in een persconferentie over de dodelijke schietpartijen in Texas en Ohio van dit weekend gezegd dat "internet en sociale media" ervoor kunnen zorgen dat mensen met psychische problemen radicaliseren.

Hij heeft hierbij verwezen naar het haatmanifest dat de schutter die 22 mensen doodschoot in een Walmart in El Paso (Texas) online had gezet voor zijn daad.

Het manifest was op forum 8chan te lezen. "De nadelen van het internet kunnen niet genegeerd worden", aldus de president.

Hij wil meer toezicht op wat er gebeurt op sociale media. Zo zou justitie meer samen moeten werken met socialemediabedrijven om zo "massaschutters te detecteren voordat ze toeslaan". Hoe dit zou moeten gebeuren, is niet uitgelegd.

In zijn toespraak verwees Trump ook meerdere keren naar psychische problemen, en dat mensen die hieraan lijden minder makkelijk aan een wapen zouden moeten kunnen komen. Echter, een concrete verandering in de wapenwetgeving is niet aangekondigd.

De Amerikaanse president noemt de massaschietpartijen binnenlands terrorisme. Hij zegt de doodstraf te willen voor daders die dergelijke haatmisdrijven plegen.

Dodental in Texas maandag gestegen naar 22

De 21-jarige Patrick Crusius zit momenteel vast voor de dodelijke schietpartij in de staat Texas. Hij opende zaterdag het vuur op mensen binnen en buiten de Walmart. Maandag overleden twee van de 26 gewonden in het ziekenhuis en steeg het dodental naar 22.

Onder de slachtoffers zijn dertien Mexicanen. Zeker zes van hen zijn aan hun verwondingen overleden.

Kort na de gebeurtenissen in El Paso vond in Dayton (Ohio) ook een grote schietpartij plaats. De 24-jarige Connor Betts opende het vuur op mensen in het uitgaansgebied. Hij schoot zijn eigen zus en acht anderen dood. De man werd zelf doodgeschoten door de politie.

Aan het einde van zijn persconferentie maakte Trump een fout door Toledo te noemen in plaats van Dayton. De steden liggen ongeveer 240 kilometer van elkaar vandaan.