Hongkongers demonstreerden zondag opnieuw tegen het omstreden uitleveringswetsvoorstel en de regering van bestuurder Carrie Lam. Een deel van de betogers kwam opnieuw in botsing met de politie. Maandag volgt een nieuwe actie in de vorm van een algemene staking.

Eerder op de dag werden in de regio door tienduizenden mensen vreedzame protesten gevoerd. De personen die tot na middernacht actievoerden, veranderden telkens na korte tijd van locatie. De oproerpolitie had op meerdere plekken traangas tegen hen ingezet.

Het gas werd bijvoorbeeld gebruikt toen honderden personen stenen en andere voorwerpen naar een politiebureau gooiden. Als gevolg van de acties werden de werkzaamheden op vier politiestations grotendeels gestaakt.

Op verschillende plekken werden ook wegen geblokkeerd, waardoor het verkeer bij onder meer twee verkeerstunnels tot stilstand kwam. De Hongkongse regering veroordeelt het geweld en roept op te stoppen met de acties. Ook wordt gewaarschuwd voor "zeer gevaarlijke" situaties.

Half miljoen mensen gaan maandag staken

Maandag voeren inwoners van Hongkong actie met een algemene staking die naar verwachting grote gevolgen zal hebben. Volgens regionale media gaan zeker een half miljoen mensen staken. Hongkong heeft ruim zeven miljoen inwoners.

Onder andere personeel van ov-bedrijven legt maandag het werk neer. De regionale autoriteiten roepen burgers op geen wegen te blokkeren en niet het openbaar vervoer te verstoren. "We hopen dat demonstranten zich aan de wet houden en andere burgers respecteren, terwijl ze hun eisen laten horen"

De onrust in Hongkong, een speciale administratieve regio binnen China, houdt al ruim twee maanden aan. De protesten begonnen uit onvrede over een wetsvoorstel dat uitlevering aan China mogelijk maakt, maar richten zich inmiddels ook op Lam en de politie.