Iran heeft in de Straat van Hormuz opnieuw een buitenlands schip in beslag genomen. Het gaat om een schip dat olie vervoert, zo maakte het land zondagochtend bekend. Volgens Iran heeft het schip "olie gesmokkeld naar Arabische landen".

Uit welk land het vaartuig afkomstig is, is nog niet bekend, aldus de Iraanse staatstelevisie. Wanneer de inbeslagname plaatsvond, is ook onduidelijk. Aan boord zijn zeven bemanningsleden en het schip zou 700.000 liter brandstof vervoeren.

In de Straat van Hormuz zijn de laatste weken meerdere incidenten met tankers geweest. Zo nam Iran op 19 juli de Britse tanker Stena Impero in beslag die zich volgens het land niet aan de regels hield.

Uit eerdere berichten bleek dat Iran toentertijd twee tankers had geënterd, maar de olietanker MV Mesdar zou alleen zijn aangehouden. Iets later mocht het schip doorvaren.

De Britse regering heeft al besloten om schepen die onder Britse vlag varen te beschermen in de zee bij Iran.

Spanningen tussen VS en Iran zijn opgelopen

Nadat de Verenigde Staten zich in mei 2018 uit het nucleaire akkoord met Iran hadden teruggetrokken, zijn de spanningen tussen de landen verder opgelopen.

Sinds mei dit jaar is de angst voor een conflict tussen de twee landen groter geworden als gevolg van verschillende aanvallen op olietankers in de Straat van Hormuz. Ook heeft Iran een Amerikaanse drone neergehaald en heeft de Amerikaanse president Donald Trump op het laatste moment een geplande luchtaanval afgeblazen.

De VS en het Verenigd Koninkrijk pleiten voor een internationale missie in de zeestraat. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas meldde vorige week dat Duitsland daar niet aan zal deelnemen. Nederland onderzoekt de mogelijkheden en heeft nog geen besluit genomen.