De Russische oppositieleider Alexei Navalny heeft vanuit zijn cel een officiële klacht ingediend bij de commissie die zijn ziekenhuisopname onderzoekt, laat zijn advocaat Vadim Kobzev via Twitter weten.

Navalny belandde zondag in het ziekenhuis vanwege zwellingen en een brandende huid. Een assistent-arts die hem ter plekke onderzocht in de gevangenis, belde meteen een ambulance.

De oppositieleider stelt dat hij is vergiftigd. Wie erachter zou zitten, heeft hij niet laten weten. Volgens het ziekenhuis waarin hij uiteindelijk behandeld is, was er echter sprake van een allergische reactie.

Zijn advocaat heeft het onderzoeksteam gevraagd een forensisch onderzoek te doen om het gebruikte gif te identificeren. Ook wil hij dat de videobeelden van de gevangenis bestudeerd worden.

Navalny's eigen arts vertrouwt tests van ziekenhuis niet

De oppositieleider zit een gevangenisstraf van dertig dagen uit vanwege deelname aan een verboden demonstratie. Hij lag in het ziekenhuis, maar is maandag ontslagen en teruggebracht naar zijn cel.

Een Russisch staatsziekenhuis zei woensdag dat er geen bewijs is gevonden dat Navalny is blootgesteld aan giftige stoffen.

Zijn eigen arts Anastasia Vasilyeva reageerde sceptisch op die bevinding en zei dat het ziekenhuis waarschijnlijk niet de middelen heeft om op alle gifsoorten te testen. Het zou ook onduidelijk zijn of die na een dag nog terug te vinden zijn in het bloed.