Het Zuid-Koreaanse leger heeft een gedeserteerde Noord-Koreaanse soldaat opgepakt, nadat de man vanuit Noord-Korea de bewaakte gedemilitariseerde zone was overgestoken. Het gebeurt zelden dat iemand de oversteek overleeft.

De woensdag opgepakte militair zegt te willen deserteren naar Zuid-Korea, aldus de Zuid-Koreaanse autoriteiten donderdag. Zijn identiteit is nog niet vastgesteld.

De man werd waargenomen door observatieapparatuur aan de Zuid-Koreaanse zijde van de gedemilitariseerde zone. Vlak voor middernacht werd hij in hechtenis genomen.

Het Zuid-Koreaanse leger ontdekte woensdag ook een lichaam in de gedemilitariseerde zone, vermoedelijk van een Noord-Koreaanse burger. De autoriteiten denken dat de persoon al zeker twee weken geleden was gestorven.

In het grensgebied zijn veel hekken, landmijnen en wachtposten. Het 4 kilometer brede stuk niemandsland loopt langs de lijn waar de Koreaanse Oorlog eindigde in een wapenstilstand.

Jaarlijks reizen honderden mensen vanuit Noord-Korea naar Zuid-Korea, maar een onbevoegde oversteek via de gedemilitariseerde zone komt nauwelijks voor. De laatste keer dat een Noord-Koreaanse soldaat de grens op deze plek overstak was eind vorig jaar.