De scholen in Soedan zijn vanaf woensdag voor onbepaalde tijd gesloten. Aanleiding voor het besluit van het militaire regime zijn de protesten waarbij zeker vier scholieren zijn doodgeschoten.

Bij het protest van dinsdag werden in totaal zes personen doodgeschoten. Dit gebeurde nadat de veiligheidsdiensten waren begonnen met ingrijpen. Het is volgens het leger niet duidelijk door wie ze zijn beschoten. De demonstratie ging volgens omwonenden over het tekort aan brood en brandstof.

Het hoofd van de militaire raad noemt de dood van de kinderen "betreurenswaardig" en roept op tot een snelle hervatting van de onderhandelingen over politieke transitie. Die werden dinsdag vanwege de dodelijke schietpartij nog opgeschort.

Het is niet duidelijk tot wanneer de onderwijsinstellingen gesloten blijven. Volgens het Soedanese persbureau SUNA moeten de scholen instructies van de militaire raad afwachten.

De Soedanese president Omar Al Bashir werd in april afgezet door het leger. Sindsdien wordt het Afrikaanse land bestuurd door militairen. Burgers voeren al maanden actie omdat ze een burgerregering willen.