In de Amerikaanse staat Californië is sinds dinsdag een wet van kracht die presidentskandidaten verplicht tot het openbaar maken van hun belastingaangiften van de afgelopen vijf jaar. Bij weigering komen kandidaten niet op het stembiljet te staan tijdens voorverkiezingen van partijen en moeten kiezers hun namen zelf invullen.

De wet werd ondertekend door Gavin Newsom, de Democratische gouverneur van de staat, en lijkt te zijn gericht op president Donald Trump, die tot nog toe altijd geweigerd heeft zijn belastingaangifte openbaar te maken.

Californië en Trump staan al langer op gespannen voet. De staat is inmiddels verwikkeld in meer dan veertig rechtszaken die te maken hebben met het beleid van de regering-Trump. De zaken draaien onder meer om milieuregelwetgeving en immigratie.

In 2017 stemde de wetgevende macht van de staat Californië al in met een maatregel die presidentskandidaten moest verplichten hun belastingaangiften openbaar te maken.

De toenmalige gouverneur Jerry Brown keerde zich destijds tegen de wet, omdat hij bang was dat goedkeuring een precedent zou scheppen. Hij vreesde dat presidentskandidaten verplicht worden om nog meer persoonlijke informatie vrij te geven.