De Russische oppositieleider Alexei Navalny sluit niet uit dat hij vergiftigd is, schrijft hij in een maandagavond verschenen blog op zijn eigen website.

"Ik heb nog nooit een allergie gehad. Ik kan in een hooiberg liggen in de maand mei en citroenen eten gevuld met allerlei soorten noten", stelt de oppositieleider.

Navalny beschrijft hoe hij zaterdag last kreeg van zwellingen en een brandende huid. "Binnen een uur voelde ik mijn hoofd en de huid rondom mijn ogen branden."

Een assistent-arts die hem zondagochtend nakeek, zou meteen een ambulance hebben gebeld. Op een foto die Navalny online heeft gezet, zijn zwellingen rond zijn ogen te zien. "En het was vijf keer erger, met oogleden zo groot als pingpongballen."

Hij zegt uit te sluiten dat lokale agenten hem hebben vergiftigd. Navalny wil bewakingsbeelden van de gevangenis inzien om meer duidelijkheid te krijgen over wat er gebeurd is.

Navalny met zwellingen rond zijn ogen. (Foto: Alexei Navalny)

Navalny inmiddels teruggestuurd naar cel

De oppositieleider zit momenteel een gevangenisstraf van dertig dagen uit wegens het oproepen tot een ongeautoriseerd protest. Inmiddels is hij weer ontslagen uit het ziekenhuis in Moskou en teruggestuurd naar zijn cel.

In het ziekenhuis werd een allergische reactie als verklaring gegeven, maar dat wordt niet geloofd door de aanhang van Navalny.

De oppositieleider is een groot tegenstander van de Russische president Vladimir Poetin en uit openlijk kritiek op het Kremlin. Hij is al vaker opgepakt door de Russische politie.