De Amerikaanse president Donald Trump ontkent zondag (plaatselijke tijd) dat hij een racist is. Hij ligt onder vuur sinds hij de Democratische vertegenwoordiger Elijah Cummings heeft aangevallen op Twitter vanwege kritiek op zijn beleid. Trump noemt Cummings nu zelf een racist.

Hij vindt dat Cummings zich moet concentreren op het opruimen van zijn "walgelijke, door ratten en knaagdieren geteisterde" district in Baltimore, in plaats van het immigratiebeleid te bekritiseren.

Cummings vindt dat Trump een "tekort aan empathie" heeft en zegt dat de omstandigheden in detentiecentra aan de grens met Mexico snel moeten worden verbeterd.

Trump meent dat hij veel onterechte kritiek op zijn uitspraken heeft gekregen. "Er is niets racistisch aan het benoemen van wat mensen al weten, dat Cummings een waardeloze prestatie heeft geleverd voor de mensen in zijn district", schreef hij op Twitter.

Trump voegde eraan toe dat "Democraten altijd de 'racismekaart' trekken als ze niet met feiten kunnen winnen". Die uitspraak richt hij op Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

Zij beschuldigde Trump van racisme en noemt Cummings "een kampioen voor burgerrechten en economische rechtvaardigheid".

Trump viel eerder deze maand Democratische vrouwen aan

Op 16 juli veroordeelde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Trumps tweets die waren gericht aan vier vrouwelijke Democratische leden van het Congres. Hij schreef dat de vrouwen "beter terug kunnen gaan naar het land waar ze vandaan komen om zich daar in te zetten voor de mislukte en door misdaad geteisterde plaatsen".

De vrouwen op wie hij doelde, Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ayanna Pressley en Ilhan Omar, hebben allen de Amerikaanse nationaliteit en drie van hen zijn in de VS geboren. Pelosi noemde de uitspraken van Trump destijds "schandelijk, walgelijk en racistisch".