Een arts die Alexei Navalny eerder heeft behandeld, zegt niet te kunnen uitsluiten dat de Russische oppositieleider is vergiftigd. Navalny werd zondag van de gevangenis overgeplaatst naar een ziekenhuis vanwege een "extreem allergische reactie".

"Hij heeft last van ernstige opzwellingen in het gezicht en rode huiduitslag", zegt de woordvoerder van Navalny. Waar het lichaam van Navalny zo sterk op reageerde is niet bekend. De artsen die hem behandelen moeten nog met een officiële diagnose komen.

"Ik kan niet uitsluiten dat giftige schade aan de huid en slijmvliezen door een onbekende chemische stof is veroorzaakt door toedoen van een 'derde partij'", schrijft de arts Anastasia Vasilyeva zondag op Facebook. Ze was in staat hem kort te bezoeken.

Vasilyeva roept in haar Facebook-bericht op monsters van Navalny's lakens, huid en haar te testen op chemicaliën. Ze vindt het verdacht dat zij niet in de gelegenheid is gesteld hem verder te onderzoeken.

Navalny leed niet eerder aan allergieën

Los van Vasilyeva schrijft de advocaat van Navalny, Olga Mikhailova, zondag op Facebook dat artsen niet weten wat er mis is met hem. De advocaat vindt zijn symptomen vreemd, omdat hij in het verleden nooit aan allergieën heeft geleden.

De activist werd woensdag veroordeeld tot dertig dagen celstraf wegens het oproepen tot een ongeautoriseerd protest.

Navalny is een groot tegenstander van president Vladimir Poetin en uit openlijk kritiek op het Kremlin. Hij is al vaker opgepakt door de Russische politie.