De Russische oppositieleider Alexei Navalny is zondag vanuit zijn gevangenis overgeplaatst naar een ziekenhuis in Moskou. Dat melden verschillende media gestuurd door het Kremlin, en wordt door de oppositie bevestigd.

Zowel het Kremlin als de woordvoerder van Navalny zeggen dat hij een acute allergische reactie kreeg. Volgens Navalny's woordvoerder heeft de oppositieleider nog nooit zoiets meegemaakt. "Hij heeft last van ernstige opzwellingen in het gezicht en rode huiduitslag". Waar het lichaam van Navalny zo sterk op reageerde is niet bekend.

Navalny ligt onder politiebewaking in het ziekenhuis. Volgens zijn woordvoerder is hij voorzien van de benodigde medische zorg.

De activist werd woensdag veroordeeld tot dertig dagen celstraf wegens het oproepen tot een ongeautoriseerd protest. Hij werd eerder die dag gearresteerd toen hij bij zijn huis aan het joggen was.

Navalny is een groot tegenstander van president Vladimir Poetin en uit openlijk kritiek op het Kremlin. Hij is al vaker opgepakt door de Russische politie.