
Bus met twaalf Nederlanders gestrand in Peru door mijnbouwprotest
Inmiddels staan er volgens Van Winkelhof honderden bussen en vrachtwagens vast, waaronder veel touringcars.
De voedselvoorraad van haar gezin is bijna op. "We hebben enkel nog een rolletje Mentos en een pak kauwgom." Verder heeft het gezin alleen nog een paar flessen water bij zich. Ook de batterij van de telefoon raakt snel leeg.
Drie gezinnen met in totaal vijf kinderen zitten vast
De twaalf Nederlandse inzittenden, bestaande uit drie gezinnen met in totaal vijf kinderen tussen de negen en dertien jaar, vertrokken vrijdag gezamenlijk vanuit de Peruaanse stad Iqa richting Arequipa, maar stuitten daar op een wegblokkade. Een groep demonstranten protesteert sinds vrijdag al tegen een lokaal mijnbouwbedrijf.
Overdag is het warm op de weg en 's nachts vriest het. Vrijdag, toen de groep vertrok, werd er al gewaarschuwd voor de wegblokkade. Daarna kwam het nieuws dat de blokkade was opgeheven, en de demonstranten hun zin hadden gekregen. Dit bleek niet te kloppen.
Zo strandde de bus na twaalf uur rijden midden in de woestijn, waar volgens Van Winkelhof geen winkel in de buurt is. "We kunnen al achttien uur geen kant op. De sfeer in de bus is gelaten, ook omdat we ons best doen rustig te blijven om de kinderen geen angstig gevoel te geven. Maar zij zijn inmiddels wel erg vermoeid."

Oproerpolitie gebruikt traangas tegen mijndemonstranten in Peru
Ambassade houdt situatie in de gaten, reisadvies voor Peru aangepast
De Nederlandse ambassade in Peru heeft na melding van vastzittende Nederlanders, "direct contact opgenomen met de Peruaanse autoriteiten", laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken NU.nl in een reactie weten. "De ambassade houdt de situatie nauwgezet in de gaten."
Volgens de zegsvrouw waarschuwde het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlandse reizigers eerder dit jaar al voor "sociale onlusten en wegblokkades", met name in de regio Puno, dat grenst aan Bolivia. Het reisadvies voor Peru werd om die reden verhoogd naar geel, wat betekent dat er veiligheidsregio's zijn.
Het ministerie adviseert Nederlanders die Peru bezoeken om voor de reis het reisbureau om actuele reisinformatie te vragen. Negen van de gedupeerde Nederlandse reizigers boekten bij reisorganisatie Riksja Family. NU.nl kon Riksja Family zondag Riksja Family niet bereiken voor een reactie.
Van Winkelhof hekelt de gang van zaken. "Onze namen zijn niet genoteerd en er is niet gevraagd waar we precies zitten." Volgens haar zei de ambassade alleen iets te kunnen doen voor de groep als er sprake zou zijn van een medisch noodgeval.
Jarenlange strijd tegen komst mijnbouwproject
De lokale bewoners van Arequipa, in het zuiden van Peru, strijden al tien jaar lang tegen de komst van een in hun ogen megalomaan mijnbouwproject, genaamd Tia Maria. Het Mexicaanse bedrijf Southern Copper wil graag koper delven in het landbouwgebied, maar de bevolking vreest dat daardoor de gewassen en de watervoorziening in gevaar komen.
De afgelopen week zijn de protesten rond het mijnbouwproject weer opgelaaid. Op verschillende plaatsen kwam het tot confrontaties tussen tegenstanders van de mijn en de oproerpolitie. Dat gebeurde nadat de Peruaanse regering van president Martin Vizcarra Southern Copper een bouwvergunning had toegezegd.
De lokale autoriteiten, die de bevolking van Arequipa steunen, vroegen de regering onlangs om de bouwvergunning in te trekken. Afgelopen woensdag liet Vizcarra weten dat hij zijn besluit zal heroverwegen. Ook het mijnbouwbedrijf zei niet te zullen beginnen met het graven van de mijn totdat het de steun heeft van de lokale bevolking.
Het koperproject moet ruim 1,25 miljard euro gaan kosten en ruim 120.000 ton koper per jaar op gaan leveren. Als het aan Southern Copper ligt, gaat de mijn in 2022 open.

Demonstranten protesteren tegen de komst van de Tia Maria-kopermijn in Arequipa. Zij doen dat door onder andere wegen te blokkeren. (Foto: Reuters)
Nieuwsbrief
Verbetering: In het artikel stond eerst vermeld dat alle twaalf Nederlanders een reis hadden geboekt bij reisorganisatie Riksja Family, volgens het bedrijf zelf gaat het echter om negen reizigers. De informatie is aangepast.
NUjij: Uitgelichte reacties