Meer dan 100 Syriërs, onder wie 26 kinderen, zijn in de afgelopen tien dagen omgekomen bij aanvallen op burgerdoelwitten door het regeringsleger, stelt VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet vrijdag. Ze ziet dat de oorlog in Syrië internationaal uit beeld raakt.

Bachelet noemde aanvallen op ziekenhuizen, scholen, markten en bakkerijen onderdeel van een "onophoudelijke campagne van luchtaanvallen door de regering en haar bondgenoten", schrijft de BBC.

De belangrijkste bondgenoot van de regering van president Bashar Al Assad is Rusland.

"Het lijkt heel onwaarschijnlijk, gezien een aanhoudend patroon van dergelijke aanvallen, dat die doelwitten allemaal per ongeluk worden geraakt", zei ze tegen journalisten.

Tegelijkertijd signaleert de VN-mensenrechtenchef dat de oorlog in Syrië buiten dat land uit beeld is geraakt. Berichten over de vele burgerdoden worden ontvangen met "klaarblijkelijke internationale onverschilligheid". Ze ziet dat als "falend leiderschap door de machtigste landen ter wereld".

De huidige strijd tussen de regering-Al Assad en verschillende rebellengroepen vindt voornamelijk plaats in de regio Idlib, die samen met de regio's Aleppo en Hama het laatste rebellenbolwerk vormt.

Strijd in Idlib escaleert sneller

Het Syrische regeringsleger heeft sinds eind april een zwaarder offensief tegen de rebellen ingezet, gesteund door de Russische luchtmacht. Daarbij zijn tot nu toe zeker 453 burgerdoden gevallen. Het hoge aantal slachtoffers in de laatste tien dagen laat zien dat de strijd steeds sneller escaleert. Naar schatting 400.000 burgers zijn op de vlucht geslagen.

Idlib werd betiteld als een veilige zone in een wapenstilstand die vorig jaar september met tussenkomst van Rusland en Turkije werd gesloten. Er wonen 2,7 miljoen burgers in het gebied.

Bij een bombardement op een woonwijk en een markt in het stadje Maarat Al Numan vielen eerder deze week zeker 31 burgerdoden en 50 gewonden. Rusland ontkent elke betrokkenheid.

De Syrische regering zegt dat het offensief noodzakelijk is om de aan Al Qaeda gelieerde jihadistische groeperingen te bestrijden die de overgebleven rebellen in Idlib domineren.