Rusland zou hebben toegegeven dat er deze week drie bommenwerpers boven Zuid-Koreaanse territoriale wateren hebben gevlogen en daarvoor excuses hebben aangeboden, stelt Zuid-Korea. Daarnaast zou Moskou zijn gestart met een onderzoek naar het incident dat geweten wordt aan een "technisch mankement". Moskou weerspreekt de berichten.

Dinsdagochtend loste Zuid-Korea bijna vierhonderd waarschuwingsschoten nadat drie Russische bommenwerpers met twee Chinese toestellen de luchtverdedigingsidentificatie zone binnen waren gevlogen. Dat gebied ligt boven de Japanse Zee die Japan, Zuid-Korea, Noord-Korea, China en Rusland omringt.

Een van de Russische toestellen zou vervolgens boven territoriale wateren bij het Zuid-Koreaanse eiland Dokdo zijn gevlogen. Straaljagers van het land vuurden waarschuwingsschoten af, waarna het vliegtuig verdween. Twintig minuten later keerde de bommenwerper terug en werden nieuwe waarschuwingsschoten gelost.

'Door een technisch mankement weken vliegtuigen van route af'

Volgens Zuid-Korea heeft Rusland gezegd dat de militaire vliegtuigen een geplande route moesten volgen, die het incident had moeten voorkomen. Door een nog onbekend technisch mankement zou dat niet gebeurd zijn.

De Russische ambassade zegt dat de berichten niet overeenstemmen met de werkelijkheid. "We hebben de berichten aandachtig bestudeerd en het merendeel klopt niet", zei een woordvoerder tegen BBC News.

Volgens hem hebben de Zuid-Koreaanse piloten niet met de Russische bommenwerpers gecommuniceerd. "Het is niet voor het eerst dat Zuid-Koreaanse piloten zich bemoeien met een militaire actie boven neutrale wateren."

China verdedigt de 'eerste luchtoefening met Rusland'

China verdedigt de uitvoering van de 'oefening', die volgens het Aziatische land de eerste gezamenlijke luchtpatrouille tussen Rusland en China was. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Defensie vertelde journalisten dat "de regels van het internationale luchtruim zijn gevolgd en dat er niet boven andere landen is gevlogen".

Japan heeft via diplomatieke kanalen aan zowel Rusland als Zuid-Korea laten weten niet gediend te zijn van dit soort acties in het Japanse territorium. Het Zuid-Koreaanse eiland Dokdo, waarboven het incident plaatsvond, wordt ook door Japan geclaimd. Japanners noemen het eiland Takeshima.

Een Zuid-Koreaanse veiligheidsadviseur heeft gezegd dat het land bij een volgende schending krachtiger zal reageren.