Een klopjacht van de Canadese politie is op 7 augustus tot een einde gekomen met de vondst van de lichamen van de tieners Kam McLeod and Bryer Schmegelsky. De twee jongens vertrokken in juli om werk te gaan zoeken, raakten 'vermist' en werden vervolgens verdacht van betrokkenheid bij de dood van drie mensen langs de Alaska Highway. Dit is wat we weten.

McLeod (links op de foto) en Schmegelsky verlieten in juli hun huizen in Port Alberni om samen richting Whitehorse te rijden. Ze wilden in de hoofdstad van Yukon, een deelgebied in het noordwesten van Canada, een baan gaan zoeken.

De twee stapten samen in een camper en reden naar het noorden, waarschijnlijk over de bekende Alaska Highway; snelweg 97 gaat van de grens met de Verenigde Staten naar de grens van Yukon.

De twee tieners van achttien en negentien jaar oud kenden elkaar volgens Canadese media van school én van een bijbaantje bij Walmart, een supermarktketen. Schmegelsky liet zijn vader tijdens zijn reis nog weten dat hij een gebied waar hij geen bereik met zijn telefoon zou hebben in ging rijden. Hierna viel het stil.

Politie toont bewakingsbeelden van gedood stel in Canada
54
Politie toont bewakingsbeelden van gedood stel in Canada

Lichamen van jong stel gevonden

Niet lang na het laatste teken van leven van de twee tieners richting hun familie, werden op 15 juli in de buurt van snelweg 97 de lichamen van twee volwassenen gevonden. Ze lagen naast het busje waarmee ze samen op reis waren.

Pas na dagen werd hun identiteit bekend: het ging om een jong stel, Chynna Deese (23) en Lucas Fowler (24). Ze werden door kogels om het leven gebracht, zo meldden de agenten.

Het zorgde voor enige onrust in het onder kampeerders geliefde, bosrijke gebied.

Het voertuig waarmee Chynna Deese en Lucas Fowler reisden. (Foto: Canadese politie)

Nog een lichaam aangetroffen bij brandende camper

Weer een paar dagen later, op 19 juli, moest de Canadese politie voor een andere, gruwelijke melding uitrukken: een camper stond volledig in brand en de inzittenden waren nergens te bekennen. Het voertuig bevond zich nabij Dease Lake, op ongeveer 470 kilometer van de locatie waar het jonge stel dood was gevonden.

Agenten kamden direct het gebied uit en vonden op 2 kilometer ten zuiden van het brandende voertuig een lichaam. Al snel kon gemeld worden dat het niet om McLeod of Schmegelsky ging, die volgens de politie in de camper reden, maar om een oudere man van vijftig tot zestig jaar oud. Zijn identiteit werd pas een week later bekendgemaakt door de politie: het ging om de 64-jarige Leonard Dyck, een vader en botanicus.

De politie verspreidde de foto's van de jongens in de hoop dat de vermisten niets was overkomen en ze zich snel zouden melden. Vragen vanuit de maatschappij rezen ondertussen: hebben de vermissingen en de doden met elkaar te maken?

De camper waarmee de twee jongens vertrokken. (Foto: Canadese politie)

Tieners niet langer vermist maar voortvluchtig

Toen, weer een paar dagen later, kwamen de agenten tijdens een persconferentie op 23 juli met een ander bericht: de tienerjongens werden verdacht van betrokkenheid bij de drie doden en waren niet langer vermist, maar voortvluchtig.

In onder meer de provincie Manitoba startte een klopjacht. Er werd vermoed dat McLeod en Schmegelsky in een grijze Toyota rondreden. Dat voertuig werd uitgebrand aangetroffen. De politie ging in het gebied van deur tot deur om de twee te vinden.

Bestemming van tieners is onbekend

De politie liet al snel weten dat de bestemming van de tieners onbekend was. Wie ze zag, moest direct het alarmnummer bellen en ze niet benaderen.

Nog altijd is niet bekend wat de politie deed vermoeden dat de jongens betrokken zijn bij de dood van voor hen drie totale vreemden.

De waarom-vraag zal waarschijnlijk nooit beantwoord worden, nu de tienerjongens dood zijn aangetroffen in Manitoba, zo schetste de politie. De doodsoorzaak van de jongens is onbekend. Ze zijn vlak bij de rivier Nelson aangetroffen, waar eerder ook spullen van McLeod en Schmegelsky werden gevonden.