Een voormalige zakenpartner van Michael Flynn, de eerste nationale veiligheidsadviseur van de regering-Trump, is schuldig bevonden aan illegale lobbypraktijken.

Bijan Kian zou in de Verenigde Staten in het geheim de belangen van de Turkse regering hebben behartigd.

Kian is medeoprichter van Flynns bedrijf Flynn Intel Group. Dat concern zou tijdens de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezing in 2016 via een tussenpersoon zijn ingehuurd om te lobbyen voor de regering van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Flynn was een belangrijke adviseur van de toenmalige presidentskandidaat Donald Trump.

Aanklagers verweten Kian dat hij Turkije als ongeregistreerde lobbyist heeft vertegenwoordigd. Ankara wil onder meer dat de VS de geestelijke Fethullah Gülen uitlevert. Hij leeft in ballingschap in de Verenigde Staten en wordt in Turkije gezien als staatsvijand nummer één. De Turkse regering houdt Gülen verantwoordelijk voor een mislukte staatsgreep.

De Flynn Intel Group zou meer dan een half miljoen dollar hebben ontvangen voor het lobbywerk. De advocaat van Kian betoogde dat niet is bewezen dat het geld afkomstig was van de Turkse regering. Toch zag een jury in de Amerikaanse staat Virginia voldoende grond om hem schuldig te verklaren. Kian kan vijftien jaar cel krijgen.