Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China hebben op zondag 28 juli in Wenen een ontmoeting met Iran. De landen willen bespreken hoe de nucleaire deal kan worden gered, meldt de EU-buitenlanddienst dinsdag.

De ontmoeting komt er op verzoek van Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en Iran zelf. De landen willen de zogeheten Irandeal in "al zijn aspecten" gaan bespreken. EU-afgezant Helga Maria zal de vergadering namens EU-buitenlandchef Federica Mogherini leiden.

De Verenigde Staten trokken zich vorig jaar terug uit die deal en zullen om die reden ook niet bij de top aanwezig zijn. De Amerikaanse president Donald Trump legde Iran vorig jaar weer sancties op. Teheran reageerde daarop met het verhogen van de uraniumproductie en -verrijking.

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) bevestigde onlangs dat het land de volgens het akkoord afgesproken toegestane hoeveelheid uraniumverrijking inderdaad heeft overschreden. Hoewel Iran zich niet aan de afspraken houdt, staan Frankrijk, Duitsland en het VK nog wel achter het akkoord.

'Akkoord kan nog worden gered'

Mogherini zei na een EU-top in Brussel met Europese ministers van Buitenlandse Zaken vorige week dat het nucleaire akkoord met Iran uit 2015 nog kan worden gered. De schending was volgens haar "niet aanzienlijk".

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian zei op de top dat Europa voor het redden van de deal moet samenwerken. De EU wil ook dat de VS en Iran met elkaar in gesprek gaan.

In 2015 tekenden Frankrijk, Duitsland, het VK, Rusland, China en de VS een verdrag met Iran. Dit in Wenen gesloten atoomakkoord moest de bezorgdheid van de internationale gemeenschap over een Iraanse kernbom wegnemen.