Rusland ontkent dat een Russische bommenwerper het Zuid-Koreaanse luchtruim heeft geschonden. Dinsdagochtend loste Zuid-Korea honderden waarschuwingsschoten nadat een Russisch militair vliegtuig boven Zuid-Koreaanse territoriale wateren vloog, aldus het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. Rusland beschuldigt Zuid-Korea van "gevaarlijk gedrag".

Drie Russische bommenwerpers zouden samen met twee Chinese toestellen zijn waargenomen in de luchtverdedigingsidentificatiezone, het gebied boven de Japanse Zee dat grenst aan Japan, Zuid-Korea, Noord-Korea, China en Rusland.

Een van de Russische toestellen zou vervolgens boven territoriale wateren bij het Zuid-Koreaanse eiland Dokdo zijn gevlogen.

Zuid-Koreaanse straaljagers vuurden waarschuwingsschoten af, waarna het vliegtuig verdween. Twintig minuten later keerde het toestel terug en werden opnieuw waarschuwingsschoten gelost.

Zuid-Korea gaat zowel de Russische als de Chinese ambassadeur om uitleg vragen. Een Zuid-Koreaanse veiligheidsadviseur heeft gezegd dat het land bij een volgende schending krachtiger zal reageren.

Rusland: 'Piloten hebben niet gecommuniceerd'

Het Russische ministerie van Defensie ontkent in een reactie dat de bommenwerper het luchtruim van Zuid-Korea heeft geschonden. Het ministerie beschuldigt de Zuid-Koreaanse straaljagers van "onprofessionele en gevaarlijke manoeuvres" in de buurt van Russische vliegtuigen. Bovendien zouden de Zuid-Koreaanse vliegtuigen niet hebben gecommuniceerd met de Russische bommenwerpers.

"Het is niet voor het eerst dat Zuid-Koreaanse piloten zich bemoeien met een Russische militaire actie boven neutrale wateren", aldus het Russische ministerie van Defensie.

Japan dient klacht in tegen Rusland en Zuid-Korea

Japan heeft via diplomatieke kanalen aan zowel Rusland als Zuid-Korea laten weten niet gediend te zijn van dit soort acties in het Japanse territorium. Het Zuid-Koreaanse eiland Dokdo, waarboven het incident plaatsvond, wordt ook door Japan geclaimd. Japanners noemen het eiland Takeshima.

China heeft nog niet gereageerd.