Betogers zijn in Puerto Rico massaal de straat op gegaan om het vertrek van gouverneur Ricardo Rosselló te eisen. Het gaat om naar schatting honderdduizenden mensen.

De veertigjarige Rosselló ligt onder vuur sinds op 13 juli tekstberichten uit een chat met topmedewerkers uitlekten. Daarin wordt onder meer de spot gedreven met slachtoffers van de orkaan Maria, die in 2017 bijna drieduizend mensen het leven kostte.

Ook zijn er homofobe en vrouwonvriendelijke uitspraken gedaan. Zo werd de Puerto Ricaanse zanger Ricky Martin bespot vanwege zijn geaardheid. De wereldberoemde muzikant heeft de uitspraken veroordeeld en doet zelf ook mee aan de acties tegen Rosselló.

Martin had tijdens het protest van maandag een regenboogvlag bij zich. De grote groep betogers trok onder meer over een snelweg in de Puerto Ricaanse hoofdstad San Juan. Op spandoeken en posters wordt de gouverneur onder meer een "corrupte dictator" genoemd.

Het eiland kampt met corruptie en een recessie, waardoor 44 procent van de inwoners in armoede leeft. De politiek heeft te maken met 120 miljard dollar (zo'n 107 miljard euro) aan schulden en pensioenverplichtingen. Er wordt momenteel een poging gedaan om deze te hervormen.

De massademonstratie in San Juan. (Foto: Getty Images)

Rosselló wil niet opstappen

Rosselló, die bezig is aan zijn eerste termijn als gouverneur, heeft ondanks aanhoudende protesten geweigerd op te stappen. Wel beloofde hij zich volgend jaar niet herkiesbaar te stellen en vroeg hij de bevolking om vergiffenis.

Puerto Rico is officieel geen staat van de Verenigde Staten, maar wordt wel door de Amerikanen beheerd. President Donald Trump heeft aangegeven dat hij Rosselló een "waardeloze gouverneur" vindt.