Iran zou zeventien door de Amerikaanse CIA getrainde spionnen hebben opgepakt, melden Iraanse media maandagochtend. Enkelen van hen zouden ter dood zijn veroordeeld. De Verenigde Staten doen de mededeling af als leugen.

De Iraanse staatstelevisie zond een verklaring van de Iraanse geheime dienst uit. Daarin werd gemeld dat de dienst een spionnennetwerk heeft opgerold. "De geïdentificeerde spionnen waren werkzaam in bedrijven in de economische, nucleaire, infrastructurele, militaire en technologische sector. Daar hebben ze geheime informatie verzameld", aldus de verklaring.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo wimpelt alle beschuldigingen maandag af in een interview met Fox News. "Het Iraanse regime heeft een lange geschiedenis van niet de waarheid vertellen", aldus de minister.

Al langer spanningen tussen Iran en VS

De spanningen tussen de VS en Iran lopen al langer op in het gebied rond de Perzische Golf. Op 12 mei werden vier olietankers aangevallen, waar de VS Iran voor verantwoordelijk houdt. Op 13 juni werden opnieuw twee olieschepen aangevallen en wederom beschuldigden de Amerikanen Iran. Dat land ontkent echter bij de incidenten betrokken te zijn.

Een week later schoot Iran een Amerikaanse drone uit de lucht, omdat die binnen het Iraanse luchtruim zou hebben gevlogen. Daarnaast zou de actie als een dreigement richting de Amerikanen gelden.