Tientallen mensen raakten tijdens nieuwe massaprotesten in Hongkong gewond doordat mannen met wapenstokken insloegen op passagiers bij een treinstation in Yuen Long.

Het is onduidelijk welke groep achter de aanval zit. De mannen waren allemaal gekleed in witte T-shirts en droegen mondkapjes. Zeker 36 mensen raakten gewond.

Yuen Long, een voorstad van Hongkong, ligt dichter bij Shenzhen op het Chinese vasteland dan bij het stadscentrum van Hongkong.

Uit beelden die rondgaan op sociale media blijkt dat de groep genadeloos wachtende reizigers en treinpassagiers mishandelt. De overheid van Hongkong heeft de aanval veroordeeld en noemt het geweld "onacceptabel".

Confrontatie tussen agenten en demonstranten

In het centrum van Hongkong liep het opnieuw uit op een confrontatie tussen agenten en demonstranten. Agenten vuurden traangas af op de betogers die het hoofdkwartier van de politie en de Chinese vertegenwoordigers hadden omsingeld. De betogers namen op hun beurt agenten onder vuur met diverse projectielen.

Toen de situatie dreigde te escaleren, begonnen de agenten ook met rubberen kogels te schieten. Tot een bestorming van het gebouw is het niet gekomen.

Demonstranten eisen dat leider Carrie Lam vertrekt

Sinds bekend is geworden dat de Hongkongse leider Carrie Lam een omstreden wet voor uitlevering aan China steunt, eisen demonstranten haar vertrek. In Hongkong vinden daarom al maanden massaprotesten plaats, die miljoenen mensen op de been brengen.

Zondag waren er zo'n 430.000 mensen aanwezig. De politie stelt dat er 180.000 demonstranten waren. Aan het begin van de dag verliep de demonstratie zonder geweldsincidenten.

Over het algemeen zijn de protestmarsen vreedzaam. Diverse keren startten demonstranten echter ook met het vernielen van onder meer gebouwen en auto's. Zo werd op 1 juli nog het parlementsgebouw van binnenuit gesloopt, nadat het pand al urenlang was belegerd geweest.