Groot-Brittannië heeft aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) gemeld dat de Britse tanker Stena Impero in Omaanse wateren voer toen het door Iran werd tegengehouden en in beslag werd genomen. Daarom gaat het volgens de Britten om een "illegale interventie" door Iran.

"Het schip heeft recht van doorvoer in een internationale zeestraat zoals dat in het internationale recht staat. Dat vereist dat de doorreis niet wordt belemmerd en daarom vormt de Iraanse actie een illegale inmenging", schreven de Britten aan de Veiligheidsraad.

Zaterdag verklaarde de Britse minister van Defensie Penny Mordaunt al dat het om een "vijandige daad" ging. Eerder werd bericht dat het schip onder Britse vlag in internationale wateren voer toen het in beslag werd genomen.

Het schip was volgens Teheran vrijdag betrokken bij een ongeluk met een vissersboot en negeerde hulpverzoeken. Het Verenigd Koninkrijk ontkent dat.

Britse minister van Buitenlandse Zaken 'extreem teleurgesteld'

Ook de Britse minister Jeremy Hunt van Buitenlandse Zaken heeft zijn ongenoegen geuit. Hij zegt zijn "extreme teleurstelling" met zijn Iraanse ambtsgenoot Mohammad Javad Zarif te hebben gedeeld. "Vorige week verzekerde hij mij ervan dat hij de situatie wilde de-escaleren, maar Iran heeft nu op tegenovergestelde wijze gehandeld."

Hiermee verwijst de minister naar de situatie die ontstaan is nadat de Britten begin deze maand een Iraanse olietanker in beslag namen in Gibraltar, omdat deze Europese sancties zou overtreden door olie naar Syrië te exporteren.

Spanningen in de Perzische Golf opgelopen

De spanningen in de Perzische Golf zijn de afgelopen drie maanden flink opgelopen. Er zijn meerdere tankers gesaboteerd en aangevallen. De Verenigde Staten houden Iran hiervoor verantwoordelijk.

Ook vonden er andere incidenten plaats. Zo heeft Iran een Amerikaanse drone neergeschoten, waarna de Amerikaanse president Donald Trump een raketaanval wilde uitvoeren. De vergeldingsactie zou volgens Trump op het laatste moment zijn afgeblazen.