De Italiaanse vicepremier Luigi Di Maio heeft vrijdag om een ontmoeting met regeringspartner en collega-vicepremier Matteo Salvini verzocht. Het rommelt in de coalitie tussen Di Maio's Vijfsterrenbeweging en de Lega van Salvini.

De ontmoeting was een vredesaanbod nadat wederzijdse verwijten ervoor zorgden dat de stabiliteit van de heersende coalitie in gevaar leek.

"Het is wenselijk dat we vandaag praten en elkaar zien", zei Di Maio in een interview met de Italiaanse publieke omroep RAI 3. Di Maio, leider van de Vijfsterrenbeweging, sloot de val van de coalitie echter uit. "De regering is niet in het geding", gaf hij aan.

Ontstane geruchten over een mogelijke coalitiecrisis groeiden donderdagavond, toen bleek dat Salvini om een ontmoeting met de Italiaanse president Sergio Mattarella had gevraagd. In een Italiaanse televisieshow ontkende Salvini dat hij het plan had om zijn ontslag in te dienen bij het staatshoofd. Verschillende Italiaanse media spraken vrijdag echter wel over de mogelijkheid dat Italië in het najaar vervroegde verkiezingen zou houden.

'Beter om elkaar te zien'

Di Maio zei dat hij later op de dag Salvini wilde ontmoeten om de meningsverschillen te bespreken. "Onder volwassen mensen is het beter om elkaar te zien dan in de pers met elkaar te praten", zei Di Maio.

Salvini bevestigde dat de twee politici elkaar zullen ontmoeten. "Het probleem is niet Di Maio zelf, maar de tegenstand komt van veel andere Vijfsterren-politici", aldus Salvini. De leider van de Lega zei verder niet te weten wanneer hij en Di Maio elkaar ontmoeten, maar zei achter zijn parlementsleden te staan. "Enkele Vijfsterren-ministers zorgen voor een totale blokkade van initiatieven, projecten en infrastructuur. Dit doet Italië pijn."

Di Maio en Salvini, leider van de radicaal-rechtse partij Lega, smeedden een jaar geleden een onverwacht bondgenootschap na de Italiaanse parlementsverkiezingen. Salvini geniet momenteel grote populariteit in Italië, terwijl het bij de Vijfsterrenbeweging rommelt. In mei boekte de Lega tijdens de Europese verkiezingen een grote overwinning. Sinds deze overwinning zijn de banden tussen de twee partijen verzwakt.

Dat Ursula von der Leyen afgelopen dinsdag werd verkozen tot nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, zorgde voor de laatste botsing tussen de twee politici. Di Maio steunde Von Der Leyen, terwijl Salvini het niet eens was met haar benoeming.

Justitie onderzoekt mogelijke corruptie

Ondertussen onderzoekt de Italiaanse justitie mogelijke politieke corruptie bij de Lega. Verschillende media meldden onlangs dat de regeringspartij probeerde miljoenen euro's binnen te krijgen via een geheime oliedeal met Russen.

Een vertrouweling van Salvini zou vorig jaar een ontmoeting hebben gehad met Russische zakenlieden. Hierbij werd gesproken over een oliedeal waardoor geld zou worden doorgesluisd naar de regeringspartij. Salvini heeft betrokkenheid bij deze gesprekken stellig ontkend.