Een rechter in Marokko heeft donderdag drie mannen veroordeeld tot de doodstraf voor de moord op twee Scandinavische vrouwen in het Atlasgebergte. Het drietal had het misdrijf eerder bekend.

De 24-jarige Deense Louisa Vesterager Jespersen en de 28-jarige Maren Ueland uit Noorwegen waren eind december 2018 aan het backpacken in het Atlasgebergte in Marokko. Hun onthoofde lichamen werden dicht bij het dorp Imlil gevonden, een populaire vakantiebestemming nabij Marrakesh.

Twee van de donderdag veroordeelde mannen onthoofdden de vrouwen, terwijl de derde man dit filmde.

De mannen zouden de toeristen hebben vermoord in de naam van de jihad. Ook zouden ze zich tevergeefs hebben willen aansluiten bij de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS). De betreffende video werd verspreid onder aanhangers van IS.

In totaal stonden 24 verdachten terecht

In totaal stonden in deze zaak 24 verdachten terecht, maar de drie hoofdverdachten zijn donderdag daadwerkelijk veroordeeld voor de moord op de vrouwen.

Tegen de andere 21 beklaagden zijn gevangenisstraffen geëist van tussen de vijftien jaar en levenslang.

De doodstraf wordt in Marokko nog maar sporadisch opgelegd. Vrijwel alleen mensen die voor terrorisme zijn veroordeeld krijgen er de doodstraf. Sinds 1993 is de straf niet meer in Marokko voltrokken.