De Amerikaanse regering is van plan om 37,4 miljoen euro uit te geven aan steun aan de Venezolaanse oppositie, met geld dat eigenlijk bestemd was voor humanitaire hulp in Guatemala en Honduras, meldt de Los Angeles Times op basis van een intern memorandum dat de krant heeft ingezien.

Het geld zal worden gebruikt voor onder meer salarissen, reizen, communicatieapparatuur en technische bijstand. Volgens het memorandum is het geld nodig vanwege "een belangrijke gebeurtenis in het Amerikaanse nationale belang".

In juni kondigde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nog aan dat het honderden miljoenen euro's zou besteden aan El Salvador, Guatemala en Honduras, omdat die drie landen niet genoeg zouden doen om migratie tegen te houden.

Juan Guaidó benoemde zichzelf op 11 januari als interim-president van Venezuela. Hij wordt gesteund door onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie. President Nicolás Maduro noemde Guaidó meerdere malen "een marionet van de VS". Beiden hebben nog niet gereageerd op het uitgelekte memorandum.