Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, kondigde maandagavond in een verklaring een stemming over tweets van Donald Trump aan.

In de bewuste tweets riep de president enkele Amerikaanse politici zondag op om terug te keren naar hun "landen van herkomst".

Pelosi zegt in haar verklaring dat haar Republikeinse collega's in het Huis van Afgevaardigden zich bij de Democraten aan moeten sluiten om het gedrag van Trump te veroordelen. Het is nog niet duidelijk wanneer de stemming plaats zal vinden.

Trump noemde zondag geen namen in zijn tweets, maar het is duidelijk dat hij doelde op Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ilhan Omar en Ayanna Pressley.

Vrouwen op wie Trump doelt hielden persconferentie

Die vier vrouwen zijn allen Amerikaanse staatsburgers en - op Omar na - ook allemaal in de VS geboren. De vrouwen hielden maandagavond een persconferentie waarin ze de tweets van Trump veroordeelden.

"Ik ben niet verrast dat hij de retoriek gebruikt die hij ook hanteert als hij internationale mensenrechten schendt en duizenden kinderen weghaalt bij hun families", reageerde Ocasio-Cortez.

Volgens Presley waren de tweets van Trump "niets anders dan een afleiding van de ongevoelige, chaotische en corrupte cultuur van deze regering".

De president zei zondag dat het beter zou zijn als de vrouwen terug zouden keren naar hun eigen land, om daar te "helpen de kapotte en door misdaad geteisterde plekken waar ze vandaan komen te repareren", in plaats van de Amerikanen de les te lezen over hoe het land bestuurd moet worden.

-