De Europese Unie stelt sancties tegen Turkije in wegens de gasboringen die dat land doet in wateren voor de kust van het Turkse deel van Cyprus. De ministers van Buitenlandse Zaken hebben besloten de onderhandelingen over een nieuwe Turks-Europese overeenkomst voor de luchtvaart op te schorten.

Er worden voorlopig ook geen bijeenkomsten op hoog niveau tussen de EU en Ankara meer georganiseerd. De financiële steun die Turkije als kandidaat-lid van de EU uit Brussel krijgt, wordt teruggeschroefd.

"We staan allemaal achter Cyprus", aldus minister Stef Blok. "We roepen Turkije opnieuw op zich aan de internationale afspraken te houden." De EU heeft Turkije al verschillende keren opgeroepen te stoppen met provocaties in de territoriale wateren van EU-lid Cyprus.

De Turkse Republiek Noord-Cyprus bestaat uit het in 1974 door Turkije bezette gebied, maar die wordt door vrijwel niemand als staat erkend. Turkije stelt echter dat het rechtmatig handelt door te boren op de plekken waar het dat doet; de zeebodem is er deel van het vasteland van Turkije, of Turkije boort naar gas in het belang van Noord-Cyprus, redeneert Ankara.

Een nieuw luchtvaartakkoord moet het vliegen van en naar Turkije flink goedkoper gaan maken. De EU-buitenlanddienst zoekt verder naar "passende maatregelen".