Volgens de buitenlandchef van de Europese Unie Frederica Mogherini kan het nucleaire akkoord met Iran uit 2015 nog worden gered, zei ze na een EU-top in Brussel met Europese ministers van Buitenlandse Zaken. De Iraanse schending van het akkoord uit 2015 is volgens haar "niet aanzienlijk".

Ook andere Europese ministers willen "er alles aan doen" om het akkoord te redden. De EU-ministers kwamen maandag bijeen op een speciale top om te praten over de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran.

De Amerikaanse president Donald Trump trok zich in 2018 terug uit het nucleaire akkoord. Als gevolg legde hij weer economische sancties op aan Iran. Teheran reageerde daarop met het verhogen van de uraniumproductie en -verrijking.

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) bevestigde vorige week dat het land de volgens het akkoord afgesproken toegestane hoeveelheid uraniumverrijking inderdaad heeft overschreden.

Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië staan, ondanks dat Teheran zich niet aan de afspraken houdt, nog wel achter het akkoord.

De Europese Unie wil dat de VS en Iran met elkaar in gesprek gaan. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian zei op de top dat Europa voor het redden van de deal moet samenwerken. Ook moet Iran zich aan de afspraken houden, aldus de minister.