De rechtbank in het Duitse Krefeld heeft natuurgenezer Klaus Ross (62) maandag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee jaar. Ross wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van drie patiënten, onder wie twee Nederlanders.

Het OM verdacht hem van drie keer dood door schuld, zware mishandeling en het overtreden van de geneesmiddelenwet en had drie jaar tegen hem geëist.

Ross had een kliniek in het Duitse dorp Bracht, in de buurt van Roermond. Daar behandelde hij patiënten onder meer met het middel 3-broompyruvaat (3-BP), een glucoseremmer, die niet verboden is, maar ook niet wordt erkend als geneesmiddel.

De aanklagers betichten hem ervan doses van het middel niet goed te hebben afgemeten, waardoor in 2016 drie kankerpatiënten overleden na de behandeling. Onder hen waren een 55-jarige man uit Apeldoorn en een 43-jarige vrouw uit Wijk en Aalburg.

Een 44-jarige vrouw uit Rotterdam bezocht de kliniek ook en kreeg daar hetzelfde middel voorgeschreven. Ze brak die behandeling zowel in de kliniek als later thuis af toen ze zich beroerd voelde. De vrouw was getuige tijdens het proces tegen Ross.

De natuurgenezer hield tijdens het proces zijn eigen onschuld vol. Hij zei niet te begrijpen wat er mis is gegaan. Zijn advocaat pleitte voor vrijspraak, of op zijn minst een milde voorwaardelijke gevangenisstraf.

'Ik zou willen dat ik het weer goed kon maken'

Ross werkt nu als zelfstandig verpleger en moet het naar eigen zeggen doen met een bruto inkomen van 1.100 euro per maand, liet hij desgevraagd aan de rechtbank weten.

Sinds de fatale dag op 27 juli 2016 is zijn vrouw van hem gescheiden en wil zijn zoon niets meer met hem te maken hebben. In een emotioneel laatste woord zei een snikkende Ross het gebeurde te betreuren. "Ik vind het heel erg", zei hij. "Ik zou willen dat ik het weer goed kon maken. Maar dat gaat niet."