Door de hevige moessonregens in Zuid-Azië zijn inmiddels 88 personen om het leven gekomen, meldt CNN. Terwijl het dodental verder oploopt, valt er op meerdere plekken nog steeds regen.

Vooral in Nepal zijn veel dodelijke slachtoffers gevallen. Daar zijn het er inmiddels 64. Ook in de buurlanden zijn mensen omgekomen. India, Bangladesh en Myanmar kampen ook met enorme wateroverlast.

Door het noodweer zijn enkele miljoenen mensen ontheemd geraakt. Naar verwachting zullen de komende dagen op meerdere plekken meer rivieren buiten hun oevers treden.

De eerste overstromingen en aardverschuivingen vonden donderdag plaats. Niet alleen zijn daardoor steden en dorpen onder water komen te staan, maar er zijn ook plekken onbereikbaar geworden. Het regenseizoen in Zuid-Azië duurt nog tot september.

Inwoners van een Indiaas dorp varen op een zelfgemaakt vlot. (Foto: Reuters)

Sluisdeuren bij grens Nepal-India geopend

Alle 56 sluisdeuren van een dam aan de grens bij Nepal en India stonden afgelopen weekend urenlang open. Er is volgens de Nepalese autoriteiten enorm veel water afgevoerd. Het zou gaan om de grootste hoeveelheid in vijftien jaar.

De desbetreffende dam brak elf jaar geleden door, met grote gevolgen voor circa twee miljoen inwoners in de Indiase grensstaat Bihar. Er vielen toen ongeveer vijfhonderd doden.

Afgelopen weekend hebben 1,9 miljoen mensen hun woningen in Bihar verlaten. De autoriteiten stellen dat het gevaar met het openen van de sluisdeuren is geweken. Verder zijn 1,7 miljoen mensen in de Indiase staat Assam ontheemd geraakt.

In Bangladesh zijn naar schatting 190.000 mensen gevlucht voor het hoogwater. In het zuidoosten van het land verlaten Rohingya's, een etnische minderheid uit Myanmar, massaal hun vluchtelingenkamp. Er zijn zo'n 100.000 personen vertrokken, aldus de autoriteiten.